.

.

maandag 29 februari 2016

RESCUE DIVER ..... EEN MUST VOOR ELKE DUIKER?

Vaak hoor je zeggen: "de leukste cursus om te doen en om te geven".
De Rescue Diver cursus is zonder enige twijfel de meest bevredigende en intensiefste duikcursus om te volgen. Maar zeker ook een van de leukste, voor de duiker als de instructeur en zijn staf.

In deze cursus is het ontdekken van de eigen grenzen van de duiker het meest belangrijkste onderdeel.
Allemaal zijn we geweldige duikers, komen we nooit in de problemen of denken we dat we elke situatie de baas zijn maar de werkelijkheid is vaak anders. Overschatting!
Kan je je eigen grenzen en belemmeringen/limieten ontdekken en herkennen, dan zal je in het geval van een probleem adequaat handelen of zelfs het probleem kunnen voorkomen.

In de Rescue Diver cursus wordt ruim aandacht gegeven aan de 'zelf-redzaamheid' van de duiker als onderdeel van het zijn van een Rescue Diver. Naast deze skills, is er natuurlijk veel aandacht voor het redden en omgaan met andere duikers in de problemen of het oplossen van een duikongeval.

Meestal zijn de duikers na de cursus zich beter zelfbewust van hun beperkingen, zoals wij die allemaal hebben, en luisteren ze beter naar hun eigen 'ik'.

Soms ontstaan duikongevallen omdat duikers zich buiten hun comfort-zone begeven of zich door anderen laten overhalen om toch een specifieke duik te maken, het luisteren naar je eigen ik is dan erg belangrijk. Kom je buiten je comfort zone dan is het zaak die specifieke duik dus niet te maken.
We kennen allemaal wel een situatie waarin een groep duikers een andere duiker, die twijfelt, hem probeert over te halen om toch mee te duiken. Daar gaat het dan soms fout. 

In het technisch duiken is er een mooie slogan: 
Any diver, can abort any dive, at any time for any reason m.a.w. er is er maar een die beslist of je een duik maakt of niet maakt: en dat ben jijzelf.

De Rescue Diver is in staat om beslissingen te nemen in geval van een duikongeval bij andere duikers.
Naast het fysieke, in-water, gedeelte is er ook de logistiek van het inschakelen van andere (Rescue Divers) assistenten, de hulpdiensten etc etc.
Het fysieke, in-water gedeelte is vermoeiend want een reddingsactie dient zo snel mogelijk te worden uitgevoerd voor het slachtoffer.
Denk aan factoren als weer-omstandigheden, water-omstandigheden, het aantal redders te beschikking, fysieke gesteldheid van de redder etc etc.
Allemaal factoren die in de uiteindelijke beslissing van de uitvoering van de actie, moeten worden meegenomen.

In de Rescue Diver cursus worden skills als het aanzwemmen van een duiker in de problemen, het slepen van een duiker, het zoeken van een duiker en zelfs het beademen van een duiker geoefend.
Het is aan de instructeur en de  staf om uiteindelijk een duikongeval zo goed en reĆ«el als mogelijk te simuleren om de cursist de reddingsactie te laten beleven alsof het ernst is.

Tijdens de scenario's worden door de Rescue Divers foutjes gemaakt, heel normaal en begrijpelijk maar het zijn juist die foutjes die na afloop tijdens de evaluatie worden besproken om zo de cursist in te laten zien dat het geen makkelijke opdracht is, zijn beperkingen te laten ontdekken. Dergelijke foutjes zetten hem aan het denken en zullen meestal niet meer gemaakt worden.
Hoe dan ook, de cursist doet zijn uiterste best en meer kan ie niet doen.

Vaak is de intensiteit van de cursisten in de Rescue Divers groep erg hoog, zo hoog zelfs dat het wel lijkt alsof het menens is :-).

De Rescue Diver cursus is inderdaad een must voor elke duiker.
Daarmee wordt niet bedoeld dat elke duiker moet doorstomen van Open Water Diver gelijk naar Rescue Diver (via Advanced Diver) maar na ervaring toch de stap zal maken naar Rescue Diver cursus. Daarna staat er een nog completere duiker, die een stuk zelfverzekerder te water gaat.

Deze mooie cursus wordt het gehele jaar door gegeven en frappant is dat een scenario dag vaak zeer makkelijk en veel 'slachtoffers' oplevert. Meestal wil iedereen die de cursus gedaan heeft, zelf slachtoffer spelen. 
Dit geeft wel aan dat de cursus niet alleen erg leuk is om te doen, maar ook fantastisch is om te geven.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten